Visoka greda: Kako sem jo izdelal?

Eno najlepših daril sem dobil pred nekaj dnevi. Žena me je razveselila z ogrodjem za visoko gredo. Pravi, da je Miklavž malo zapoznelo nosil zame :) Evo kako sem jo postavil.

Naj kar takoj povem, da bo tole nekakšna testna visoka greda. Sem se odločil, da bom letos spremljal kako raste v visoki gredi, koliko se da z mojim skromnim mestnim znanjem pridelati na 2 m² površine.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 4

Ko te pokliče trinajstletni podjetnik

Tako je naneslo, da prodajam čebelje panje, ki jih je zapustil pokojni tast s katerim sva nekaj let skupaj čebelarila. Tudi sam sem imel na vrtu nekaj panjev čebel, tako, da vem kaj čebelarjenje pomeni. pa me danes pokliče trinajstletnik, ki se lepo samostojno pogovarja z menoj o nakupu panjev. Ni poklicala mama ali oče, pač pa mladec sam. Kapo dol, dragi mladi podjetnik!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Iskreni.net: Otroci – kreativirani, animirani in demotivirani

Za Iskreni.net sem pisal o prevelikem vtikanju v otroke, kako jim želimo napolniti ves čas, kako jih stalno nekaj “kreativiramo”, animiramo, … da potem dobimo demotivirane najstnike in prav take odrasle, ki jih je spet treba nekaj motivirati. Prav motivacija je velika tema v naših srednjih šolah in podjetjih.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Ne kupuj rož!

Redko, redko kupujem rože. Rezanega cvetja sploh ne. Kaj vem, zdi se mi, da z mrtvo rožo ne moreš povedati kaj lepega. Kdaj pa kdaj kupim ženi kakšno lončnico … pa še takrat je kaj narobe. Enkrat sem jo želel presenetiti za obletnico poroke in – nekako v afektu – kupim neke rože. Pridem ponosno domov, ji zaželim vse dobro in izrazim veselje, da ji pač uspe zdržati z mano že toliko let, … Ona me pa čudno gleda. Res sem jo popolnoma presenetil …

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 7

Ognjišče: Najin zakon poživljava z osredotočanjem na bistveno

V reviji februarski reviji Ognjišče v rubriki ‘Poživljava najin zakon’ so predstavili naju z ženo Marinko. Hvala Urši Černivec za pogovor.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Risa, držita se!

Zaradi ledene ujme sta risa iz Ljubljanskega živalskega vrta dobila priložnost da sta pobegnila, spotoma pojedla svojega sotrpina gamsa in sedaj sta se vdrla v zemljo. Nikakor ju ni najdejo. Moram priznati, da sta mi risa simpatična in navijam, da ju ne najdejo in da si izborita pot v svobodo.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Branko Cestnik: Kultura žura je možna, ker so hladilniki polni (VIDEO)

Branko Cestnik je na posvetu “Priprava mladih na nove čase” imel odlično predavanje na temo “Kakšni časi se obetajo in kako naj družina, šola in mladinsko delo mlade pripravijo nanje?” Predlagam, da si predavanje ogledate. Priporočam staršem, učiteljem in vzgojiteljem.

Objavljam video in nekaj citatov iz Brankovega govora, ki se povezujejo s temo mojega bloga: “Blagostanje odstrani skrb, tesnobo kaj bom jedel in to hočeš-nočeš vpliva na tvojo projekcijo za naprej. Kultura žura je možna, zato ker so hladilniki polni.”

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Radič iz preproste zasipnice

Letos prvič sem naredil zasipnico in vanjo jeseni prenesel radič; dveh vrst sem ga imel: Palla Rosa in Castelfranca. Deluje. Do sedaj smo imeli radič v njej. Kar na njivi pa raste Treviški rdeči, ki baje prezimi. Do sedaj je. Samo letos imamo ne-zimo.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Od kod pridejo češnje sredi januarja v Ljubljano?

Se spomnite pesmi Nece Falk Prva ljubezen (1972, glasba: Jože Privšek, besedilo: Branko Šömen), kjer pravi: “Sredi decembra si češnje obljubljal mi, jaz pa verjela sem ti …”. Leta 1972 češnje sredi zime niso bile mogoče, sedaj pa. Pojdite na ljubljansko tržnico … Sedaj je sicer mesec januar leta 2014 prav primeren čas za češnje, jagode, melone in borovnice, kajne?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 1

Metoda dialoga – preprosto delujoča metoda

Pred leti sta me Marjeta Novak in Robert Kržišnik iz podjetja Humus d.o.o. prijazno povabila v učečo skupnost in me naučila te preproste, zanimive in resnično delujoče moderacijske metode dialoga. Hvala Marjeta in Robert. Takrat sem si zapis naredil v obliki miselnega vzorca in ga danes delim z vami. V želji po več dialoga v naši družbi.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Gverilska akcija proti potrošništvu v Ljubljani (FOTO)

Nekdo (morda skupina) se je na našem koncu lotil gverilske akcije proti reklamam in potrošništvu.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Raztresanje cvetnega prahu po predmetih in oddaljevanje od ljubezni

Berem pretresljivo delo Borisa Pahorja, našega cenjenega pisatelja in humanista stoletnika, “Nekropola”. Že na eni od prvih strani sem naletel na tole besedilo, ki me je čisto zadelo. Pa sem malo premišljeval o času raztresanja in času zbiranja.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Ljubite drug drugega, toda iz ljubezni ne delajte spon

Sem malo razmišljal o edinosti v zakonu, o tem kako radi v praksi zakonci naredimo spone iz ljubezni, spone, ki jih gradi kar prevelika bližina. In dajem v razmislek odlično besedilo Kahlila Gibrana o zakonu.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Časnik.si: Da niso naši prazniki v resnici polniki – praznega?

Na Časnik.si sem pisal o našem slovenskem poimenovanju praznika, ki vključuje besedo ‘prazen’. Meni zveni ta beseda zelo mimo in precej … prazno. Zakaj smo Slovenci besedo ‘svetek’ nadomestili s ‘praznik’. Še Slomšek je namreč uporabljal besedo svetek. Morda zaradi kulta dela, kot pravi Miha Mazzini?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0