Razstava ‘O čem razmišljaš Antigona?’ v presunljivih prostorih bivše UDBE

Na Beethovnovi 3, v zaporniških celicah nekdanje službe državne varnosti Udbe, so včeraj, 21.1.2015 ob 17. uri odprli prvi del razstavnega projekta ‘O čem razmišljaš Antigona?’. Presunljiva razstava v prostorih, ki človeka presunejo. Razstava bo odprta vsak dan od 21. januarja do 27. januarja 2015, od 17h – 19h.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Gorniški večer: Hoja je preprostost (VIDEO)

V Domžalah, v knjižnici, sem bil na začetku decembra 2014 gost Gorniškega večera, ki jih že 15 let organizira Borut Peršolja. Borut je pripravil prav zanimiva vprašanja v zvezi z mojim gorniškim – sam bi rekel raje “hribčkastim” – udejstvovanjem, pa tudi v zvezi s skavtstvom, preprostostjo, odnosom do vere.

Se vidi, da ima mož veliko izkušenj s takimi pogovori – ta je bil že 54. po vrsti. Hvala Borut za povabilo v tako imenitno družbo tvojih gostov in hvala za tako iskriva vprašanja.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Sedanji papež je moj junak iz resničnosti

Iz revije Božje okolje so me za rubriko “Osebno” poslali nekaj zanimivih vprašanj, pa sem pač nanje odgovoril. Kar tako na hitro brez poglobljenega raziskovanja.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Na Planinco! (FOTO)

Nedaleč od Ljubljane, samo preko Barja, je znamenito Podpeško jezero. Nad njim je kar precej obiskana cerkvica Svete Ane, proti jugu v smeri Krima pa stoji vas Planinca s cerkvico svetega Tomaža, ki je ena najstarejših cerkvenih stavb na Slovenskem. Turo lahko podaljšate na Krim ali do Svete Ane.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Nekaj modrovanja o preprostosti (VIDEO)

Danilo Kozoderc, sodelavec Inštituta za etiko in vrednote Jože Trontelj, me je povabil, da bi povedal kaj o naravi, o vrtičkarjenju, o bolj preprostih izbirah in o dolgih poteh.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Spustiti iz rok …

Ponavadi, ko pišem o vzgoji, se velikokrat zapičim v to kako se starši oklepamo svojih otrok, jih privezujemo nase in ne spustimo pravočasno (ali pa sploh ne) v svet. Tudi na drugih področjih je tako. Kdor je kdaj z vsem srcem vodil kakšen projekt, kjer se je postavljalo nekaj novega, ve kako težko je “otroka” – tudi potem, ko je že odrasel – spustiti iz rok. V svet. Da zaživi samostojno življenje, na svoj način. Da torej prepustimo vodenje drugemu in se ne vtikamo več. Včasih prav boli.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Skoči ven iz mentalitete ‘udobja ni nikoli preveč’

Na obcestnih panojih nas že nekaj časa pozdravlja tale reklama za tujo banko. Nič posebnega boste dejali. Reklama pač. Še enkrat si dobro poglejte fotografijo mladeniča, ki leži na kavču in nekaj “brklja” po prenosniku. Pod glavo ima štiri blazine, ki nekako simbolno prikazujejo njegovo udobje. Pod glavo ima štiri blazine ( v nekaterih dvojnih verzijah plakatov 11 blazin!), ki nekako simbolno prikazujejo njegovo udobje. Sem malo razmišljal o čem mi tale fotografija simbolno spregovori – v luči poslanice Socialnega tedna, ki je letos na temo “Skoči ven!”.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Takoj, brez truda in poceni – zame!

Neučakani smo in potrpeti nočemo. Tako so vzgojili že nas in tako vzgajamo svoje otroke. Že v mladosti, v najrosnejših letih vzgoje so nam starši omogočili, da smo dobili vse. Takoj. Še preden smo se čemu odrekli, še preden smo si kaj zaslužili, pogosto še preden smo si sploh zaželeli. In kako naj se taki Slovenci odločimo za kri, znoj in solze? Ali moramo res čisto do dna?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 1

Razdalje.si: Preprosto merjenje razdalj med kraji in še kaj

Vas kdaj zanima, kakšne so razdalje med kraji (na primer, če ste podjetnik zaradi kilometrine) in obenem potrebujete še dodatne informacije o potovanju, kot so stanje na cestah – zastoji, delo na cesti, radarji, pa o tem koliko bencina ali dizla boste porabili, kakšni so potni stroški (za računovodje), koliko bo približen čas vožnje, … potem je spletno mesto Razdalje.si kot nalašč za vas.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Iskreni.net: Z vlakom!

Na Iskreni.net sem pisal o doživetju vožnje z vlakom. Vnuku sem namreč za god podaril vožnjo z vlakom. Pišem tudi o pomenu obdarovanja s časom in skupnim doživetjem. Opazil sem namreč, da imajo današnji otroci veliko – po mojem preveč – razne krame v obliki igrač, knjižic, igric.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Preprosta pesem o hvaležnosti

Kako težko je v teh časih biti hvaležen in to tudi na glas povedati. Pa saj tudi včasih ni bilo drugače. Bivša sodelavka je napisala tole PREPROSTO pesem o hvaležnosti, ki jo z njeno privolitvijo z veseljem delim z vami.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Pripravimo “naše sončke” za vzlet in jih odvržemo tako kot tale rastlina?

Tik pred vzletom v življenje … Sem dobil asociacijo na to, kako mi otroke – “naše sončke” pripravimo preden odfrčijo v življenje. Jim damo dobro razvita krila in jih izvržemo – tako kot ta roža? Ali pa jim raje ne omogočimo pravih izkušenj, da se jim krila ne razvijejo dobro? Da ne bi slučajno poleteli daleč stran od nas … Razpremo cvet, da lahko odletijo v življenje ali jih raje tiščimo zaprte v naše cvetove?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Vremščica – gora za majhne otroke (FOTO)

Vremščica s senožeške strani pa je tura za majhne otroke. Precej položen kolovoz nas v dobri uri, preko širokih, zanimivih travnatih pobočij, polnih cvetja pripelje na vrh razgledne gore. Skratka: popolna tura, ki jo priporočam babicam in dedkom z vnučki in družinam z malimi otroci, pa tudi vsem, ki si na poti proti morju lahko vzamete dobri dve uri časa za skok na razgledno goro.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 1

Atlas oblakov: Lakota za več

Pred časom sem gledal precej zanimiv, a izjemno kompleksen film Atlas oblakov. Pritegnil me je kratek dialog, kjer ena od glavnih junakinj pravi, da je bila pred “padcem” – apokaliptično katastrofo, v srcih ljudi lakota, ki je bila močnejša kot njihovo znanje – lakota za več.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0