Revija Družina in Življenje: Od kod prihajajo male lisice in od kod barbari?

V revijo Družina in Življenje sem pisal o budnosti . kot je razumem za može: “V starih časih so se po obzidju sprehajali oboroženi možje in s svojo budnostjo zagotavljali, da so barbari ostali zunaj. Tako so meščani – predvsem žene in otroci – ostali varni v zavetju svojih bivališč.” Od kod pa danes prihajajo “barbari” in od kod “male lisice”, ki uničujejo naše odnose?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Dobijo še preden si zaželijo in to prekmalu, preveč, prepogosto.

Predstavljajte si očeta, mamo ali oba, ki svojemu otroku kupi vse kar si zaželi. Ni težko, kajne? Tega je v zadnjih desetletjih veliko. Kar otrok izreče, dobi. Pogosto pravzaprav še preden izreče. In tako dobi prekmalu, preveč in prepogosto. Da bi le bil srečen! Za one – četudi kratkotrajne – iskrice v “sončkovih” očeh bi starši naredili – kar se velikokrat prevede v kupili – vse.

Začelo se je z našimi starši, mi smo nadaljevali. Pa vendar, čas je, da začnemo z besedo NE – kar z visoko dozo in redno. Začeti postopoma. Začeti pa. In vzdržati. V edinosti med možem in ženo.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Ugasniti in odvreči. Preprečiti otrokom.

Sem pisal na Časnik.si o tem, da si potrošniki predstavljamo, da reklame ne vplivajo na nas. Znani marketinški strokovnjak se s tem ne strinja. Zdi se nam tudi, da brez težav prepoznavamo nevarnosti pri gledanju slabih oddaj, nadaljevank, filmov na TV, pri branju knjig, pri socialnih omrežjih, igricah, pri poslušanju glasbe. Pa ni tako. Vse to nas spreminja. Osebno. Družine. Družbo. Kulturo. Moder človek nesnago prepozna, ugasne, odvrže. In prepreči vpliv nesnage na otroke.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 5

Obzorja duha: Katoliški moški, kje si?

Sem dobil povabilo za sodelovanje v oddaji ‘Obzorje duha’ na temo katoliškega moškega, se temeljito pripravil na snemanje, a nisem mogel vsega povedati. Kar je seveda normalno, saj ni dovolj časa. Zdi se, da se na televiziji vedno mudi, vsaka sekunda je odmerjena. No, vsaj tak občutek sem dobil. Hvala voditeljici s. Romani Kocjančič za dobro vodenje oddaje.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Katoliško šolstvo: Poiskati bolj preproste rešitve in postati “vrtnarji”

Na spletnem portalu Katoliško šolstvo sem kot ‘gostujoče pero’ pisal o prepoznavanju odvečnega, iskanju bolj preprostih rešitev in spremenjeni vlogi učitelja: “Dragi učitelji, spodbujam vas, da se vprašate, kako bi se kakšno reč dalo narediti bolj preprosto, kako odstraniti odvečno iz vaših razlag, iz vaših zapisov, iz vaših vaj, kontrolk, roditeljskih sestankov … iz vsega in kako spodbuditi otroke k iskanju bolj ‘preprostih rešitev’. Za vse velja, da če hočeš prepoznati in odstraniti odvečno, je treba vedeti, kaj je bistveno. To je stalna pot iskanja, spraševanja, odločanja.”

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Naj imata zakonca skupen denar?

Ko dva stopita na skupno pot naj bi se začela kultura ‘midva’, namesto, da bi nadaljevala s kulturo ‘jaz’. Tudi na področju denarja in odnosa do njega. In zakonca naj bi seveda uporabljala svojilni zaimek ‘najino’, namesto ‘moje’. Vsak evro, ki pride v ‘najino’ družino, je ‘najin’ in ne od onega, ki ga je prinesel. Vsak evro, ki gre iz ‘najine’ družine, sva ‘midva’ porabila in ne oni, ki ga je v resnici porabil. Naj bi torej imela mož in žena skupen denar? Po moje da. Ni pa lahko in za to si je treba prizadevati.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 6

Časnik.si: Promoviranje “kulture začasnega” s pomočjo reklam

Reklame pomembno vplivajo na mišljenje ljudi. Na to ustvarjalci računajo. Reklame zmorejo vzbujati močna čustva. Zmorejo ljudi animirati in jih pripeljati do zgodovinskih odločitev. Spomnimo se legendarne reklame ‘Slovenija, moja dežela’ iz osemdesetih let. Tokrat sta me k razmišljanju spodbudili dve reklami, ki zelo provokativno in jasno sporočata ‘lahkotnost’ ločitve med zakoncema.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Kar mora vedeti vsak moški

V filmu Secondhand Lions, v znamenitem prizoru v lokalu, kjer mladenič nesramno izziva Huba Mc Canna, upokojenega pripadnika Francoske tujske legije, le-ta pove najprej nekako takole: “To je odličen primer o tem kar sem govoril … Odkar je ta mladenič sesal mamino mleko, je dobil vse, razen discipline.” Potem ga v poštenem boju namlati, nabunka še njegove prijatelje, ki mladcu priskočijo na pomoč, potem jih odpelje domov, poskrbi za njih in jim pove ‘kar mora vedeti vsak moški’.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Spletni misijon: Pričakovanje dveh vélikih

Ko sem bil majhen, še otrok, sem v tem času vedno pričakoval dva vélika … Miklavža in Jezusa. Moram priznati, da sem kot otrok težje pričakoval Miklavža. In tudi veliko pričakoval od njega. Pišem o hvaležnosti za hrepenenje, o preizkušnjah, ki so dobre, tudi če jih ne vidimo kot take, o bleščavi milijona luči, glasnem razbijanju, popivanju in prenajedanju … in o tem kdo naj da pobudo za to, da prisluhnemo trkanju.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 4

Orientacijski pohod za zakonce: Od točke do točke po življenjski poti (FOTO)

Gotovo veste, da imamo v Družini in Življenju, kjer sem od marca letošnjega leta del ekipe, po celi Sloveniji okoli 150 zakonskih skupin, kjer se zbiramo zakonci, ki radi ‘gradimo odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej’. Del “domače naloge” je tudi zmenek zakoncev – pravimo mu ‘randi’. Enkrat mesečno se torej zakonci odpravimo sami na zmenek: da sva kot zakonca preprosto nekaj ur na mesec sama, da se v miru malo pogovoriva, da si poveva kaj lepega, da ima med nama možnost preskočiti tudi kakšna iskrica :)

Tokrat predlagam orientacijski pohod po Golovcu pri Ljubljani. Skupaj in z roko v roki!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 13

Časnik.si: Kako naj snaha pripomore k dobrim odnosom pod isto streho?

Na Časnik.si sem na pobudo bralke, ki bi bi kot “snaha rada pripomogla k dobrim odnosom pod isto streho” pisal o tem kako vzpostaviti dober odnos s tastom, kaj če je v ozadju tašča in kako omogočiti možu, da je junak. Možje smo radi junaki – še posebej svojim ženam.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Časnik.si: Fantje bodo … možje!

O neodraščanju moških: “V angleščini radi rečejo ‘boys will be boys’, ‘fantje bodo fantje’. Precej zaničevalno. Pomeni, da fantje nikoli ne bodo odrasli, vedno se bodo obnašali grobo, glasno-hvalisavo, nasilno, se igrali z igračkami … Ne bodo postali možje, ne bodo se naučili prevzemati odgovornosti za svoja dejanja, ne bodo se ustalili, pač tekali okoli in lovili plen, … kot lovski psi.”

Dodajam tudi košček (s povezavo) odličnega članka Blaža Otrina na temo vtikanja države v družino in izrinjanja očeta iz vzgoje otrok.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Družina in Življenje: Rada se imejta. Čimvečkrat!

Zadnjič sem od Tamina Petelinška slišal tale pozdrav namenjen nama – poročenima, že malo ostarelima zakoncema: “Rada se imejta. Čimvečkrat!” Nasmehnil sem se. Je bil izrečen tako v šali, a se mi je zdel v resnici zelo lep. Sploh kot ga razumemo možje :) Oh, saj tudi možje vemo, da ni vse v pogostosti … Škoduje pa ne. Pogostost. A takoj, ko ga je možakar izrekel, se je lopnil po glavi in začel jadikovati, da bo šel zaradi tega v pekel, da se mora spovedati, … Čemu le?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Radijska kateheza: O vlogi očetov

Z Marinko sva imela pogovor z odlično voditeljico Marjano Debevec v oddaji ‘Radijska kateheza’, kjer sva komentirala papeževo katehezo o očetih in malo podelila najine poglede na vlogo očeta v družini. Se nama zdi precej lep pogovor in sem ga kar prepisal.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0