Časnik.si: Hriboplazilcem onemogočiti dostop na Triglav

Sem na Časnik.si pisal o “procesijah” na Triglav, o tem, da se kar zahtevnega vzpona na goro lotevajo ljudje, ki nimajo trdnega koraka, primerne kondicije in imajo celo težave z vrtoglavico. Pa sem kar predlagal radikalni predlog odstranitve jeklenic in klinov na vseh poteh, kar bi vzpon na Triglav spet naredilo za alpinistični vzpon. Članek je doživel odmev na Planet Siol.net.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Lea Čerin: Organiziraj se za učenje!

Najstnik je v sobi, leži na postelji in se uči. Pred sabo ima odprt učbenik in bere. Zvezka ob sebi nima, prav tako v rokah ne drži svinčnika, ampak z mehko žogico udarja ob steno. Iz mobilnega telefona se sliši moderna glasba. Pri sebi ima plastenko energetske pijače. V sobi je vonj po zatohlem. Ura je krepko čez polnoč. Ta primer je verjetno daleč od tega, kako se uči vaš otrok, ni pa tako daleč od realnosti kot se zdi.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Iskreni.net: Zanašanje riti

Na Iskreni.net sem pisal o tem kako starši že v rosni mladosti začnemo “zanašati rit” svojemu “sončku”. In kako se to potegne do fakultete, ko je treba kar naenkrat otroku kupiti tudi diplomo. Ali ste vedeli, da je “zanašanje riti” otroku, če ima to za posledico njegovo nesamostojno življenje, tudi v skladu s sedanjo zakonodajo, nezakonito?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Zazreti si v (globoko) oči

Z ženo sva preživela zagotovo enega najbolj navdihujočih vikendov v najinem življenju. Vikend je imel romantični naslov “Zazrita si v oči”, kar je – če poznaš Iskreni.net – pomenilo delo na odnosu med nama. In prav nobene navidezno romantične plehkosti. Trije prostovoljski zakonski pari z Iskreni.net (prav vsak od para je imel s seboj tudi otroka), nekonvencionalni frančiškanski duhovnik in enajst parov udeležencev smo v treh dneh na malem otočku Košljunu – na njem je samo frančiškanski samostan – uspeli ustvariti izjemno varen prostor, kjer smo mogli “odriniti zelo, zelo na globoko” v iskanju pomena poročne obljube v življenju zakoncev.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Odstranjevanje odvečnega – s sadnega drevja in iz naših življenj

Zadnjič smo imeli odrasli skavti na našem vrtu predstavitev obrezovanja sadnega drevja, kjer se odstranjuje odvečne veje s sadnega drevja. Prav tako se v naša življenja z leti nabere precej odvečnega, precej tega kar ne pomaga k “rodovitnosti”, kar je za odstraniti. Ja, čas je za razmislek o svojem osebnem “obrezovanju”, odstranjevanju odvečnega …

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 6

Lea Čerin: Kako se motivirati za učenje?

Motivacija za učenje ni mačji kašelj. Spomnim se svojih šolskih dni, ko sem se velikokrat vprašala, zakaj se moram učiti ravno zdaj, ko zunaj sije sonce? Zakaj se moram učiti predmet, ki me niti malo ne zanima? In zakaj se moram učiti za test, ki ga bomo pisali šele čez teden dni? Vprašanja, ki so še danes aktualna in si jih postavlja večina šolarjev.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Oče mora imeti vzgojno moč

Še klasične pravljice so se pod vplivom modnega feminizma spremenile. Tako Sneguljčica v filmu rešuje princa in ne obratno. Fante doma vzgajajo mame – oče je zaradi tega ali onega vzroka odsoten, v šoli, ga učijo skoraj same učiteljice, ko pride k verouku, ga poučujejo v veri katehistinje. Kje naj fant dobi zgled obnašanja moškega? Čas je za novo moškost.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 4

Časnik.si: Super živila za super počutje in super zaslužke

Ste že dodali v svoj prehranjevalni režim klorela alge, na primer v obliki temnozelenih tablet s pridevnikom »bio«? A zakaj bi jih, se sprašujete? Zato, ker vam pomagajo pri razstrupljanju telesa, pa naj to pomeni karkoli. Sliši se dobro, saj nas industrija in življenjski slog obilo zastrupljata in tako se je pač treba razstupiti. Ljudje, pamet v roke in ne dopustite zajedalskih posegov v vaše denarnice!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Lea Čerin: Se vaš otrok zna uspešno učiti?

Lea Čerin je moja svakinja, mati treh luštnih deklic. Že dolgo se ukvarja z otroki, ki se težko učijo in jim pomaga osvojiti – strokovno rečeno – ustrezne učne strategije in tehnike. Pa sva se zmenila, da bo svoje izkušnje delila na mojem blogu. Tale članek naj bo bolj za uvod. Kmalu se bo lotila podrobnosti (odgovor na “kako”). Lea je tudi moderatorka na forumu ‘Starši, učitelji in učenci’ na MedOverNet.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Brez očetov

Sem na Časnik.si pisal o odsotnih očetih pri nas: Tudi, če očetje niso ne svetovalci in ne delajo v velikih korporacijah, so odsotni: nekateri zaidejo v kak hobi, k ljubici ali pa, kot je pri nas navada, v alkoholno omamo za šank. Družine ostanejo brez vodenja. V najboljših primerih je namesto vodenja le časovna koordinacija izvajanja dejavnosti. Otroci pa – kot pravi papež – živijo kot sirote.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Razstava ‘O čem razmišljaš Antigona?’ v presunljivih prostorih bivše UDBE

Na Beethovnovi 3, v zaporniških celicah nekdanje službe državne varnosti Udbe, so včeraj, 21.1.2015 ob 17. uri odprli prvi del razstavnega projekta ‘O čem razmišljaš Antigona?’. Presunljiva razstava v prostorih, ki človeka presunejo. Razstava bo odprta vsak dan od 21. januarja do 27. januarja 2015, od 17h – 19h.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Gorniški večer: Hoja je preprostost (VIDEO)

V Domžalah, v knjižnici, sem bil na začetku decembra 2014 gost Gorniškega večera, ki jih že 15 let organizira Borut Peršolja. Borut je pripravil prav zanimiva vprašanja v zvezi z mojim gorniškim – sam bi rekel raje “hribčkastim” – udejstvovanjem, pa tudi v zvezi s skavtstvom, preprostostjo, odnosom do vere.

Se vidi, da ima mož veliko izkušenj s takimi pogovori – ta je bil že 54. po vrsti. Hvala Borut za povabilo v tako imenitno družbo tvojih gostov in hvala za tako iskriva vprašanja.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Sedanji papež je moj junak iz resničnosti

Iz revije Božje okolje so me za rubriko “Osebno” poslali nekaj zanimivih vprašanj, pa sem pač nanje odgovoril. Kar tako na hitro brez poglobljenega raziskovanja.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Na Planinco! (FOTO)

Nedaleč od Ljubljane, samo preko Barja, je znamenito Podpeško jezero. Nad njim je kar precej obiskana cerkvica Svete Ane, proti jugu v smeri Krima pa stoji vas Planinca s cerkvico svetega Tomaža, ki je ena najstarejših cerkvenih stavb na Slovenskem. Turo lahko podaljšate na Krim ali do Svete Ane.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2