Časnik.si: O nabiranju borovnic

Letos je v gozdovih polno borovnic. Končno dobra letina. Borovničevje “dol visi” zaradi teže drobnih temno-modrih sadežev. Pa sem se zadnjič tudi sam odpravil v gozdove ter nabral kar nekaj litrov in nekateri so me prepoznali kot pohlepnega prekrškarja. Kako, kje nabirati ter predvsem koliko nabrati, da si v skladu s slovensko zakonodajo?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Škodljivec na kvadrat: Kako ujeti voluharja?

Voluhar, čisto pravilno je to Veliki voluhar (Arvicola amphibius), je vrtna živalca, glodalec, ki – če se naseli v našem vrtu – naredi veliko škode. Predvsem na vrtovih in sadovnjakih. Rad namreč jé koreninice in rastline padajo ena za drugo. Kako izdelati past, v katero se žival zagotovo ujame in kako se lotiti lova?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Kako mama “neusmiljeno” trenira svoje otroke. Račka seveda.

Na YouTube-u sem pred časom našel zanimiv video, ki prikazuje male račke, ki se trudijo preskočiti dve (za njih) kar visoki dve stopnici. Mama raca jih z vrha stopnic samo spodbuja in jim ne pomaga. Boge račke … si misli človeška mami in tudi ati. Česa se lahko človeški starši naučimo od neumnih račk?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Lea Čerin: Odmori med učenjem? Seveda!

Metoda pospešenega učenja, kot se imenuje, pokaže, da je skupina, ki je to metodo uporabljala, dosegla iste rezultate na izpitu iz biologije po eni uri učenja kot skupina učencev, ki je potrebovala štiri mesece klasičnega učenja. Se sliši neverjetno? Tudi sama ne bi verjela, če seveda ne bi na delavnici udeleženci naredili podobnega poskusa, v skrajšani obliki.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Hriboplazilcem onemogočiti dostop na Triglav

Sem na Časnik.si pisal o “procesijah” na Triglav, o tem, da se kar zahtevnega vzpona na goro lotevajo ljudje, ki nimajo trdnega koraka, primerne kondicije in imajo celo težave z vrtoglavico. Pa sem kar predlagal radikalni predlog odstranitve jeklenic in klinov na vseh poteh, kar bi vzpon na Triglav spet naredilo za alpinistični vzpon. Članek je doživel odmev na Planet Siol.net.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Lea Čerin: Organiziraj se za učenje!

Najstnik je v sobi, leži na postelji in se uči. Pred sabo ima odprt učbenik in bere. Zvezka ob sebi nima, prav tako v rokah ne drži svinčnika, ampak z mehko žogico udarja ob steno. Iz mobilnega telefona se sliši moderna glasba. Pri sebi ima plastenko energetske pijače. V sobi je vonj po zatohlem. Ura je krepko čez polnoč. Ta primer je verjetno daleč od tega, kako se uči vaš otrok, ni pa tako daleč od realnosti kot se zdi.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Iskreni.net: Zanašanje riti

Na Iskreni.net sem pisal o tem kako starši že v rosni mladosti začnemo “zanašati rit” svojemu “sončku”. In kako se to potegne do fakultete, ko je treba kar naenkrat otroku kupiti tudi diplomo. Ali ste vedeli, da je “zanašanje riti” otroku, če ima to za posledico njegovo nesamostojno življenje, tudi v skladu s sedanjo zakonodajo, nezakonito?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 4

Zazreti si v (globoko) oči

Z ženo sva preživela zagotovo enega najbolj navdihujočih vikendov v najinem življenju. Vikend je imel romantični naslov “Zazrita si v oči”, kar je – če poznaš Iskreni.net – pomenilo delo na odnosu med nama. In prav nobene navidezno romantične plehkosti. Trije prostovoljski zakonski pari z Iskreni.net (prav vsak od para je imel s seboj tudi otroka), nekonvencionalni frančiškanski duhovnik in enajst parov udeležencev smo v treh dneh na malem otočku Košljunu – na njem je samo frančiškanski samostan – uspeli ustvariti izjemno varen prostor, kjer smo mogli “odriniti zelo, zelo na globoko” v iskanju pomena poročne obljube v življenju zakoncev.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Odstranjevanje odvečnega – s sadnega drevja in iz naših življenj

Zadnjič smo imeli odrasli skavti na našem vrtu predstavitev obrezovanja sadnega drevja, kjer se odstranjuje odvečne veje s sadnega drevja. Prav tako se v naša življenja z leti nabere precej odvečnega, precej tega kar ne pomaga k “rodovitnosti”, kar je za odstraniti. Ja, čas je za razmislek o svojem osebnem “obrezovanju”, odstranjevanju odvečnega …

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 6

Lea Čerin: Kako se motivirati za učenje?

Motivacija za učenje ni mačji kašelj. Spomnim se svojih šolskih dni, ko sem se velikokrat vprašala, zakaj se moram učiti ravno zdaj, ko zunaj sije sonce? Zakaj se moram učiti predmet, ki me niti malo ne zanima? In zakaj se moram učiti za test, ki ga bomo pisali šele čez teden dni? Vprašanja, ki so še danes aktualna in si jih postavlja večina šolarjev.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Oče mora imeti vzgojno moč

Še klasične pravljice so se pod vplivom modnega feminizma spremenile. Tako Sneguljčica v filmu rešuje princa in ne obratno. Fante doma vzgajajo mame – oče je zaradi tega ali onega vzroka odsoten, v šoli, ga učijo skoraj same učiteljice, ko pride k verouku, ga poučujejo v veri katehistinje. Kje naj fant dobi zgled obnašanja moškega? Čas je za novo moškost.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 4

Časnik.si: Super živila za super počutje in super zaslužke

Ste že dodali v svoj prehranjevalni režim klorela alge, na primer v obliki temnozelenih tablet s pridevnikom »bio«? A zakaj bi jih, se sprašujete? Zato, ker vam pomagajo pri razstrupljanju telesa, pa naj to pomeni karkoli. Sliši se dobro, saj nas industrija in življenjski slog obilo zastrupljata in tako se je pač treba razstupiti. Ljudje, pamet v roke in ne dopustite zajedalskih posegov v vaše denarnice!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Lea Čerin: Se vaš otrok zna uspešno učiti?

Lea Čerin je moja svakinja, mati treh luštnih deklic. Že dolgo se ukvarja z otroki, ki se težko učijo in jim pomaga osvojiti – strokovno rečeno – ustrezne učne strategije in tehnike. Pa sva se zmenila, da bo svoje izkušnje delila na mojem blogu. Tale članek naj bo bolj za uvod. Kmalu se bo lotila podrobnosti (odgovor na “kako”). Lea je tudi moderatorka na forumu ‘Starši, učitelji in učenci’ na MedOverNet.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Brez očetov

Sem na Časnik.si pisal o odsotnih očetih pri nas: Tudi, če očetje niso ne svetovalci in ne delajo v velikih korporacijah, so odsotni: nekateri zaidejo v kak hobi, k ljubici ali pa, kot je pri nas navada, v alkoholno omamo za šank. Družine ostanejo brez vodenja. V najboljših primerih je namesto vodenja le časovna koordinacija izvajanja dejavnosti. Otroci pa – kot pravi papež – živijo kot sirote.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3