Jogurt poenostavljeno in recept za domači sadni jogurt

Sem že nekajkrat pisal o jogurtu, pa bom še enkrat. Pač po petih letih prakse se je nabralo nekaj izkušenj, zato sem se odločil napisati, kako na najbolj preprost način narediti jogurt – navadni in iz njega sadnega.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 8

Orientacijski tek (lahko tudi orientacijski sprehod) – šport za vse (FOTO)

Danes sva s sinom organizirala tekmo v orientacijskem teku v okviru Zimske lige. Tekma je res lepo uspela … A ni lepo, da se na istem dogodku lahko znajdejo vrhunski tekači, oni, ki so na poti do vrhunskosti in družine z malimi otroki?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 7

Zakaj pišem in na katere zapise v letu 2015 sem ponosen?

Če zaokrožim sem za pisanje v dobrih osmih letih pokuril skoraj dva meseca mojega življenja. Je to vredno? Je! Sedaj bi našel še kakšen argument. Sam verjamem reperjema Muratu in Joseu, ki pravita: “V besedi je moč.” V isti skladbi pravita tudi: “Sam v besedi ni moč, če ji dejanja ne sledijo.” Verjamem, da je marsikateri moji besedi sledilo tudi kakšno dejanje, kakšna drobna sprememba naravnanosti.

Dodajam pa še 12 letošnjih – po mojem mnenju – najboljših prispevkov z bloga Preprostost in spletnega portala Časnik.si.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 13

Nikodemovi večeri 2015: Leno in otrplo srce (VIDEO)

Organizatorji so me pred časom povabili, da bi na Nikodemovih večerih 2015 , ki letos nosijo naslov ‘Kakšno je tvoje srce?’, skupaj s Simonom Potnikom in Metko Zevnik, spregovoril o lenem in otrplem srcu. Težka tema.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Dan, ki ga je naredil Gospod. Hvaležen.

Včeraj je pa bil dan … Najprej strokovno izobraževanje pri stranki. Fino je uspelo. Potem sem se pa odpeljal na Lovrenc na Pohorju, pripravil vso tehniko za večerno predavanje ter se odpeljal še kakih 10 km proti Rogli, parkiral, se preoblekel in odtekel + hitro hodil do Lovrenških jezer.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Časnik.si: Drzni Rogatec zraven lepotice Lepenatke (FOTO)

Na robu Kamniško-Savinjskih Alp se od gorskega prelaza Črnivec (902 m) med dolino Podvolovjek in Novo Štifto potegne greben z nekaj izrazitimi vrhovi, ki goli gledajo iz obsežnih gozdov. Začne se z Vrhom Kašne planine (1435 m) in nadaljuje s Kašnim vrhom (1290 m), Kunšperškim vrhom (1340 m), Lepenatko (1425 m) in se konča z najvišjim in tudi najbolj atraktivnim – Rogatcem (1557 m). Tokrat vabim samo na Rogatec in Lepenatko.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 1

Izdati e-račun: Komplicirano, a je (z mukami) šlo!

Danes sem za eno od predavanj v knjižnici moral izdati e-račun. Že prej sem videl kje na socialnih omrežjih, da so se ljudje pritoževali kako strašno hudo je izdati e-račun. Me je tako prestrašilo, da enega računa prej sploh nisem izdal … K sreči ni bil preveč visok :) Upal sem namreč, da bo šel “kelih izdajanja e-računov mimo mene” … Pa sem se zmotil.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Direkt od kmeta!

Se mi zdi fino, da zberem na enem mestu možnosti nakupa dobrih izdelkov DIREKT OD KMETA po PRIMERNIH CENAH in PRIMERNI KAKOVOSTI. Če imate v vašem kraju kakšen tak primer, napišite v komentar (navedite ime kmetije, naslov, kaj se lahko dobi, cene in vašo izkušnjo). Objavim potem na tej strani, tako, da se dober glas lahko širi.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 28

Časnik.si: Naužijte se razgledov na sv. Pankraciju (FOTO)

Velikokrat se znamo odpraviti le v nam že prej znane kraje, na že znane poti. Sam sem se zalotil, da sem se v preteklih letih na izlete in na gorske ture vedno odpravil na Gorenjsko. Pač po analogiji – Gorenjska = gore. Če sem že šel kam drugam, recimo na Štajersko, sem obiskal pač Pohorje, nikoli pa nisem obiskal hribov na oni strani Drave, četudi sem vedel, da tam “nekaj je”. Med Dravo in slovensko-avstrijsko mejo se namreč razteza Kozjak, hribovje visoko tam okoli 1000 m, z najvišjim vrhom Kapunarjem (1050 m), ki je poraščen in brez razgleda.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Socialni teden 2015: V iskanju dialoga z metodo dialoga

Letošnji Socialni teden ima naslov ‘V iskanju dialoga’. V poslanici Socialnega tedna je med drugim zapisano: “Pravi dialog se zgodi takrat, ko smo se pripravljeni spremeniti tudi sami. Ko tvegamo, da bomo iz njega izšli vsaj nekoliko drugačni, kot smo vanj vstopili. S pravim dialogom vstopamo v svet sogovornika – popelje nas izven okvirov znanega in udobnega.”

Pred časom sem bil v Društvu moderatorjev Slovenije deležen prav tega – iz delavnice sem izšel ‘nekoliko drugačen, kot sem vanjo vstopil’. Predvsem zaradi izjemno dobre delavnice o … “metodi dialoga” samega. Predstavljam metodo s pomočjo miselnega vzorca.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Žalostna zgodba iz družinskega drevesa

Od leta 2010 delam družinsko drevo najinih družin. V pogovorih s še živečimi sorodnik in z analiziranjem podatkov pogosto pridem do zanimivih, tudi žalostnih zgodb iz tistih časov. Eno od njih delim z vami.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Od Maribora do Kozjega vrha: hoja ob meji, po tej in oni strani (FOTO)

Izgleda, da postanem tečen, če dolgo nisem na dolgi poti. Tokrat me je spodbudil Branko Cestnik, ki je dopustoval na Remšniku nad dolino Drave, da sem izbral pot čez pogorje Kozjak od Maribora do Dravograda. Najprej sem načrtoval, da bom hodil po Poti čez Kozjak, a sem se na Svetem Duhu na Ostrem Vrhu premislil in se pridružil Panoramski poti ob meji. Lepi kraji, urejene domačije. Zakaj je tu tako drugače kot na primer v Halozah?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 5

Kako “cajtati” in skrbeti za 50+ staro koleno?

Sem si poškodoval koleno in pišem o tem kako sem ga “cajtal” in kaj bom delal za preprečevanje. Če komu pride kaj prav.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 9

Likerji ali kako porabiti “šnopc”

Večkrat dobim za darilo kakšno žgano pijačo, recimo domače žganje. Pa se mi ga je kar nekaj nabralo. Samo žganje mi ne gre in ne gre “dol”. Kar je sicer dobro, kajne. Pa sem se zmislil, da naredim kakšen domač liker. Tudi zato, ker sem letos nabral nekaj borovnic in zato, ker mi na vrtu raste veliko zdravilnih rastlin.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0