Časnik.si: Naužijte se razgledov na sv. Pankraciju (FOTO)

Velikokrat se znamo odpraviti le v nam že prej znane kraje, na že znane poti. Sam sem se zalotil, da sem se v preteklih letih na izlete in na gorske ture vedno odpravil na Gorenjsko. Pač po analogiji – Gorenjska = gore. Če sem že šel kam drugam, recimo na Štajersko, sem obiskal pač Pohorje, nikoli pa nisem obiskal hribov na oni strani Drave, četudi sem vedel, da tam “nekaj je”. Med Dravo in slovensko-avstrijsko mejo se namreč razteza Kozjak, hribovje visoko tam okoli 1000 m, z najvišjim vrhom Kapunarjem (1050 m), ki je poraščen in brez razgleda.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Socialni teden 2015: V iskanju dialoga z metodo dialoga

Letošnji Socialni teden ima naslov ‘V iskanju dialoga’. V poslanici Socialnega tedna je med drugim zapisano: “Pravi dialog se zgodi takrat, ko smo se pripravljeni spremeniti tudi sami. Ko tvegamo, da bomo iz njega izšli vsaj nekoliko drugačni, kot smo vanj vstopili. S pravim dialogom vstopamo v svet sogovornika – popelje nas izven okvirov znanega in udobnega.”

Pred časom sem bil v Društvu moderatorjev Slovenije deležen prav tega – iz delavnice sem izšel ‘nekoliko drugačen, kot sem vanjo vstopil’. Predvsem zaradi izjemno dobre delavnice o … “metodi dialoga” samega. Predstavljam metodo s pomočjo miselnega vzorca.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Žalostna zgodba iz družinskega drevesa

Od leta 2010 delam družinsko drevo najinih družin. V pogovorih s še živečimi sorodnik in z analiziranjem podatkov pogosto pridem do zanimivih, tudi žalostnih zgodb iz tistih časov. Eno od njih delim z vami.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Od Maribora do Kozjega vrha: hoja ob meji, po tej in oni strani (FOTO)

Izgleda, da postanem tečen, če dolgo nisem na dolgi poti. Tokrat me je spodbudil Branko Cestnik, ki je dopustoval na Remšniku nad dolino Drave, da sem izbral pot čez pogorje Kozjak od Maribora do Dravograda. Najprej sem načrtoval, da bom hodil po Poti čez Kozjak, a sem se na Svetem Duhu na Ostrem Vrhu premislil in se pridružil Panoramski poti ob meji. Lepi kraji, urejene domačije. Zakaj je tu tako drugače kot na primer v Halozah?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 5

Kako “cajtati” in skrbeti za 50+ staro koleno?

Sem si poškodoval koleno in pišem o tem kako sem ga “cajtal” in kaj bom delal za preprečevanje. Če komu pride kaj prav.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 9

Likerji ali kako porabiti “šnopc”

Večkrat dobim za darilo kakšno žgano pijačo, recimo domače žganje. Pa se mi ga je kar nekaj nabralo. Samo žganje mi ne gre in ne gre “dol”. Kar je sicer dobro, kajne. Pa sem se zmislil, da naredim kakšen domač liker. Tudi zato, ker sem letos nabral nekaj borovnic in zato, ker mi na vrtu raste veliko zdravilnih rastlin.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Na odru in v zaodrju velike baletne predstave

S sinom sva se odločila, da sprejmeva izziv in nastopiva kot statista v veliki baletni predstavi Romeo in Julija v izvedbi slovitega Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga. Predstavljal sem si, da kot statist ne bom imel težkega dela, da bom v kakšnem masovnem prizoru pač prišel na oder, malo gledal okoli in odšel dol. Pa ni bilo čisto tako …

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Naša družina: Počitnice kot stopanje v Njegov počitek

Sedaj v času počitnic objavljam članek, ki sem ga pred nekaj leti napisal za Našo družino. Govori o tem kako si predstavljam počitnice kot “stopanje v Njegov počitek” in kako to izvesti praktično.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: O nabiranju borovnic

Letos je v gozdovih polno borovnic. Končno dobra letina. Borovničevje “dol visi” zaradi teže drobnih temno-modrih sadežev. Pa sem se zadnjič tudi sam odpravil v gozdove ter nabral kar nekaj litrov in nekateri so me prepoznali kot pohlepnega prekrškarja. Kako, kje nabirati ter predvsem koliko nabrati, da si v skladu s slovensko zakonodajo?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Škodljivec na kvadrat: Kako ujeti voluharja?

Voluhar, čisto pravilno je to Veliki voluhar (Arvicola amphibius), je vrtna živalca, glodalec, ki – če se naseli v našem vrtu – naredi veliko škode. Predvsem na vrtovih in sadovnjakih. Rad namreč jé koreninice in rastline padajo ena za drugo. Kako izdelati past, v katero se žival zagotovo ujame in kako se lotiti lova?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Kako mama “neusmiljeno” trenira svoje otroke. Račka seveda.

Na YouTube-u sem pred časom našel zanimiv video, ki prikazuje male račke, ki se trudijo preskočiti dve (za njih) kar visoki dve stopnici. Mama raca jih z vrha stopnic samo spodbuja in jim ne pomaga. Boge račke … si misli človeška mami in tudi ati. Česa se lahko človeški starši naučimo od neumnih račk?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Lea Čerin: Odmori med učenjem? Seveda!

Metoda pospešenega učenja, kot se imenuje, pokaže, da je skupina, ki je to metodo uporabljala, dosegla iste rezultate na izpitu iz biologije po eni uri učenja kot skupina učencev, ki je potrebovala štiri mesece klasičnega učenja. Se sliši neverjetno? Tudi sama ne bi verjela, če seveda ne bi na delavnici udeleženci naredili podobnega poskusa, v skrajšani obliki.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Hriboplazilcem onemogočiti dostop na Triglav

Sem na Časnik.si pisal o “procesijah” na Triglav, o tem, da se kar zahtevnega vzpona na goro lotevajo ljudje, ki nimajo trdnega koraka, primerne kondicije in imajo celo težave z vrtoglavico. Pa sem kar predlagal radikalni predlog odstranitve jeklenic in klinov na vseh poteh, kar bi vzpon na Triglav spet naredilo za alpinistični vzpon. Članek je doživel odmev na Planet Siol.net.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Lea Čerin: Organiziraj se za učenje!

Najstnik je v sobi, leži na postelji in se uči. Pred sabo ima odprt učbenik in bere. Zvezka ob sebi nima, prav tako v rokah ne drži svinčnika, ampak z mehko žogico udarja ob steno. Iz mobilnega telefona se sliši moderna glasba. Pri sebi ima plastenko energetske pijače. V sobi je vonj po zatohlem. Ura je krepko čez polnoč. Ta primer je verjetno daleč od tega, kako se uči vaš otrok, ni pa tako daleč od realnosti kot se zdi.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2