Atlas oblakov: Lakota za več

Pred časom sem gledal precej zanimiv, a izjemno kompleksen film Atlas oblakov. Pritegnil me je kratek dialog, kjer ena od glavnih junakinj pravi, da je bila pred “padcem” – apokaliptično katastrofo, v srcih ljudi lakota, ki je bila močnejša kot njihovo znanje – lakota za več.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Ustavi se in premisli!

Orientacijski tek je strašno zanimiv šport. Med gibanjem po zahtevnem terenu kraškega sveta, kjer je obilo naravnih geomorfoloških tvorb (vrtač, vrhov, skalnih skokov, balvanov, …), pa tudi sledov človekovega delovanja (kolovozov, poti, stavb, vodnjakov, …), je treba vsak trenutek vedeti kje se nahajaš. In priti tja kamor je treba, čim hitreje. Česa sem se naučil za življenje zadnje tedne pri orientacijskem teku?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Tzatziki: Kumare na grški način

V teh poletnih dneh je na našem vrtu polno kumar, ki neverjetno dobro delajo. Komaj jih sproti porabimo – pojemo ali shranimo v zamrzovalno skrinjo. Z ženo sva bila pred nekaj leti v Grčiji in tam smo jedli tzatziki, nekakšno grško omakco ali – morda bolje – solato s kumarami, prelito z jogurtom. Recept!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Zmaga psov v boju za atovo pozornost

V Časnik.si sem pisal o zgledu dveh slovenskih družin: “V kampu so si družine neverjetno blizu. Posebej še v super majhnem, izjemno mirnem kampu, nekje ob Hrvaški obali, kjer sva z ženo preživljala dopust. Nobenega hrupa, samo šumljanje morja in šum lahnega vetra, ki se je lovil v veje borovcev. V takem kampu se vse sliši, nič ni moč prikriti. Tako sva z ženo imela priliko opazovati dve slovenski družini – ena idealna in druga z očetom, ki je vso pozornost namenil – dvema psoma.”

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Skavtič: Dolga pot je pot v prostore milosti

Eden od urednikov skavtske revije Skavtič me je (še ko sem bil na poti) poprosil naj zapišem svoja premišljevanja na dolgih romarskih poteh. Pa sem napisal kaj mi pomeni dolga pot in o čem sem tokrat premišljeval na Jakobovi poti.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Razvoj visoke grede in prvi pridelek

V začetku aprila sem postavil visoko gredo velikosti 2 m² in podrobno opisal njeno izdelavo. Potem, ko se je malo posedla, sem vanjo posadil zelenjavo. Greda sedaj konec meseca junija izgleda kot mala džungla – sam imam idejo, da morajo biti rastline čimbolj natlačene, da se malo “borijo” za življenjski prostor. Vanjo sem namreč (preveč?) natlačil vse sorte zelenjavo.

Že pobiram pridelek in izračunal sem, koliko je vreden do sedaj.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Poverjanje: Kdor vodi, mora znati tudi spustiti

Pri Socialni akademiji bo v okviru zbirke ‘Vodim, torej sem’ izšla moja knjigica o poverjanju z naslovom ‘Poverjanje: Kako naj voditelj spusti iz rok?’. Vesel sem tega “otroka”, ki se je že nekaj časa “podil” po meni in ni in ni hotel zagledati luči sveta, razen v obliki treninga. Matej Cepin, direktor Socialne akademije, pa me je le uspel spodbuditi, da sem se lotil kar obsežnega raziskovanja, brskanja po svojih in tujih izkušnjah, urejanja misli in končno sem spravil na papir za kakih 40 strani besedila. Knjižico dobite pri Socialni akademiji za 7 €. V sredo, 18. junija od 18. do 19. ure bomo v učilnici Socialne akademije imeli (skupaj z avtorji drugi dveh knjižic) predstavitev in skromno zakusko. Takrat bo knjižica po polovični ceni.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Iskreni.net: Otroci naj si gradijo svoje hiške

Za Iskreni.net sem pisal o tem, kako starši otrokom ne omogočimo gradnje lastnih hišk. Tako otroke pošljemo v svet neopremljene. Ali pa jih sploh ne pošljemo in jih preprosto kar zadržimo doma. V svoji hiški. Ki smo jo mi zgradili.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Jakobova pot 2: Poklican k svobodi (FOTO)

Tokrat sem si rekel, da bom močno premislil, kaj bom vzel na drugi del Jakobove pot, ki sicer vodi od Slovenske vasi pri Obrežju, preko Ljubljane do Trsta. Do Ljubljane sva s ženo hodila pred dvema letoma (zapis o poti), letos sem se na pot podal sam. Želel sem biti sam, dogajanje na poti vzeti kot duhovne vaje, trpljenje na poti darovati za … en namen.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Na drugi del Jakobove poti: Ljubljana – Trst

Se odpravljam na drugi del Jakobove poti od Ljubljane do Trsta. Nič se nisem kaj dosti pripravljal, samo pripravil sem nahrbtnik, spalko, podlogo, nekaj za preobleči, plastenko za vodo, fotoaparat, nekaj denarja, Sveto pismo in grem.

Spal bom pri dobrih ljudeh. Če se vam zdi, da bi lahko prenočil pri vas, se oglasite na ales@cerin.si ali pošljite SMS na 041 789 188. Pa kakšno rečemo zvečer. Rad sem med domačini.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 1

Visoka greda: Kako sem jo izdelal?

Eno najlepših daril sem dobil pred nekaj dnevi. Žena me je razveselila z ogrodjem za visoko gredo. Pravi, da je Miklavž malo zapoznelo nosil zame :) Evo kako sem jo postavil.

Naj kar takoj povem, da bo tole nekakšna testna visoka greda. Sem se odločil, da bom letos spremljal kako raste v visoki gredi, koliko se da z mojim skromnim mestnim znanjem pridelati na 2 m² površine.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 5

Ko te pokliče trinajstletni podjetnik

Tako je naneslo, da prodajam čebelje panje, ki jih je zapustil pokojni tast s katerim sva nekaj let skupaj čebelarila. Tudi sam sem imel na vrtu nekaj panjev čebel, tako, da vem kaj čebelarjenje pomeni. Pa me danes pokliče trinajstletnik, ki se lepo samostojno pogovarja z menoj o nakupu panjev. Ni poklicala mama ali oče, pač pa mladec sam. Kapo dol, dragi mladi podjetnik!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Iskreni.net: Otroci – kreativirani, animirani in demotivirani

Za Iskreni.net sem pisal o prevelikem vtikanju v otroke, kako jim želimo napolniti ves čas, kako jih stalno nekaj “kreativiramo”, animiramo, … da potem dobimo demotivirane najstnike in prav take odrasle, ki jih je spet treba nekaj motivirati. Prav motivacija je velika tema v naših srednjih šolah in podjetjih.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Ne kupuj rož!

Redko, redko kupujem rože. Rezanega cvetja sploh ne. Kaj vem, zdi se mi, da z mrtvo rožo ne moreš povedati kaj lepega. Kdaj pa kdaj kupim ženi kakšno lončnico … pa še takrat je kaj narobe. Enkrat sem jo želel presenetiti za obletnico poroke in – nekako v afektu – kupim neke rože. Pridem ponosno domov, ji zaželim vse dobro in izrazim veselje, da ji pač uspe zdržati z mano že toliko let, … Ona me pa čudno gleda. Res sem jo popolnoma presenetil …

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 7