Spletni misijon: Pričakovanje dveh vélikih

Ko sem bil majhen, še otrok, sem v tem času vedno pričakoval dva vélika … Miklavža in Jezusa. Moram priznati, da sem kot otrok težje pričakoval Miklavža. In tudi veliko pričakoval od njega. Pišem o hvaležnosti za hrepenenje, o preizkušnjah, ki so dobre, tudi če jih ne vidimo kot take, o bleščavi milijona luči, glasnem razbijanju, popivanju in prenajedanju … in o tem kdo naj da pobudo za to, da prisluhnemo trkanju.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 1

Orientacijski pohod za zakonce: Od točke do točke po življenjski poti (FOTO)

Gotovo veste, da imamo v Družini in Življenju, kjer sem od marca letošnjega leta del ekipe, po celi Sloveniji okoli 150 zakonskih skupin, kjer se zbiramo zakonci, ki radi ‘gradimo odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej’. Del “domače naloge” je tudi zmenek zakoncev – pravimo mu ‘randi’. Enkrat mesečno se torej zakonci odpravimo sami na zmenek: da sva kot zakonca preprosto nekaj ur na mesec sama, da se v miru malo pogovoriva, da si poveva kaj lepega, da ima med nama možnost preskočiti tudi kakšna iskrica :)

Tokrat predlagam orientacijski pohod po Golovcu pri Ljubljani. Skupaj in z roko v roki!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 10

Časnik.si: Kako naj snaha pripomore k dobrim odnosom pod isto streho?

Na Časnik.si sem na pobudo bralke, ki bi bi kot “snaha rada pripomogla k dobrim odnosom pod isto streho” pisal o tem kako vzpostaviti dober odnos s tastom, kaj če je v ozadju tašča in kako omogočiti možu, da je junak. Možje smo radi junaki – še posebej svojim ženam.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Časnik.si: Fantje bodo … možje!

O neodraščanju moških: “V angleščini radi rečejo ‘boys will be boys’, ‘fantje bodo fantje’. Precej zaničevalno. Pomeni, da fantje nikoli ne bodo odrasli, vedno se bodo obnašali grobo, glasno-hvalisavo, nasilno, se igrali z igračkami … Ne bodo postali možje, ne bodo se naučili prevzemati odgovornosti za svoja dejanja, ne bodo se ustalili, pač tekali okoli in lovili plen, … kot lovski psi.”

Dodajam tudi košček (s povezavo) odličnega članka Blaža Otrina na temo vtikanja države v družino in izrinjanja očeta iz vzgoje otrok.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Družina in Življenje: Rada se imejta. Čimvečkrat!

Zadnjič sem od Tamina Petelinška slišal tale pozdrav namenjen nama – poročenima, že malo ostarelima zakoncema: “Rada se imejta. Čimvečkrat!” Nasmehnil sem se. Je bil izrečen tako v šali, a se mi je zdel v resnici zelo lep. Sploh kot ga razumemo možje :) Oh, saj tudi možje vemo, da ni vse v pogostosti … Škoduje pa ne. Pogostost. A takoj, ko ga je možakar izrekel, se je lopnil po glavi in začel jadikovati, da bo šel zaradi tega v pekel, da se mora spovedati, … Čemu le?

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Radijska kateheza: O vlogi očetov

Z Marinko sva imela pogovor z odlično voditeljico Marjano Debevec v oddaji ‘Radijska kateheza’, kjer sva komentirala papeževo katehezo o očetih in malo podelila najine poglede na vlogo očeta v družini. Se nama zdi precej lep pogovor in sem ga kar prepisal.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Družina in Življenje: Je bil tudi Jezus, ko je bil “lačen, ful drugačen”?

Zadnjič, ko sem pripravljal predavanje ‘Lev iz Judovega rodu ali hišni mucek?’, sem se vprašal, če se je Jezus kdaj razjezil, če je kje pokazal svojo “levovsko” naravo. Najprej mi je seveda prišel na misel Jezus, ki v templju razžene menjalce denarja in prodajalce. Potem sem pa opazil, da je Jezus malo pred tem preklel smokvo, ki se je gladko posušila. Se mi je kar zasmilila … in sem se malo poglobil v razlago te prilike.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Janez Menart: In sreča je, da je pred mano pot …

Janez Menart je takole zapisal na koncu pesmi ‘Vzpon’: ” … in sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da slast je v tem, da grem.” Sem razmišljal o “večpotju” – o različnih poteh, ko gre človek na pot po pokrajini.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Enajst mož odmaknjenih v divjino

Enajst mož se nas je odpravilo za pet dni v divjino slovenskih gozdov. 120-kilometrsko pot smo začeli v Iški vasi in končali v Ilirski Bistrici. Vmes pa gor-dol, boso prečkanje reke, brez-signalnost, dež in vročina, razbolele mišice, slutnja medvedov, spreobrnjenja – mala in velika, duhovni pogovori, pričevanja mož. Prav odmik za moške in prava slovenska divjina.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Revija Zarja: V tem svetu je mnogo bitk, ki jih moramo moški bojevati

V ženski reviji Zarja so objavili razmišljanje p. Vilija Lovšeta o “pravih dedcih”. Naslov članka je: “Pravi dedec se bori za dobro!”. Nekaj malega sva prispevala tudi midva s Tomažem Kušarjem.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0

Časnik.si: Dam, pa ne do konca. Da ohranim vpliv in moč.

V Sloveniji se je v preteklih desetletjih razpasla gradnja predimenzioniranih hiš. Tudi z logično in cenovno ugodno rešitvijo sobivanja več generacij. A v praksi se rado zatakne. Odgovornost za kakovost sobivanja generacij nalagam tastom.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 2

Odmik za moške v divjini: 12 mož, pet dni, 120 km, 3000 m vzpona

Moški potrebujemo pustolovščino v divjini za ponovno odkritje življenja v svobodi in moški moči. Odkriti moramo resnične vire moči svojega srca ustvarjenega po Božji podobi: bojevnika, pustolovca in reševalce lepotice. Globoko v moškem srcu so temeljna vprašanja, na katera preprosto ni mogoče odgovoriti za kuhinjsko mizo: “Kdo sem? Iz kakšnega testa sem? Čemu sem in kam grem?”

Moški potrebujemo pot, dolgo in naporno pot na kateri pride do “švicanja”, utrujenosti, bolečin v mišicah, žeje, … da začnemo živeti iz globine srca in ne zgolj iz seznama “moram” ali “moral bi”, ki nas pušča zdolgočasene.

Letos odidemo s p. Vilijem Lovšetom DJ na 120 km, 5-dnevni odmik za moške v divjini. Povabljen!

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 3

Ričet – redkost v naših domovih

Priznam, leta in leta ga nismo jedli. Še sedaj ga ne prav velikokrat, recimo štirikrat letno ga skuhamo. Pa je zelo okusna jed in tale recept je meni odličen. Je pa ta recept brez fižola.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 8

Časnik.si: Črni križ naših tašč

Če s Pomurske avtoceste zavijete dol pri odcepu za Lenart, zavijete desno proti gradu Hrastovec ter po kakih 50 m levo na makadamsko cesto po kateri peljete le dobrih 100 m, na desni na rahli vzpetinici zagledate Črni križ – spomenik taščam. Pa ne vsem. Sem na Časnik.si pisal o taščah od naših žena – naših mamah torej.

Preberi celoten prispevek · Komentarji: 0