Kisati repo kar doma?

Prijatelj in skavt Ivan Hudobivnik, tudi navdušenec za “bolj preproste izbire”, doma kisa repo. Kisla repa je dobra in zdrava hrana. Zdi se, da jo v Sloveniji še najraje uživamo pozimi. Sedaj pa je čas za kisanje.

Postopek kisanja

Tudi letošnje leto sem pridelal lastno repo. Repo sem pred dnevi pobral z grede in ji odstranil liste in korenine. Repo sem dobro opral v vodi, ter počakal, da se je površina posušila. Repo sem na preprost način olupil in naribal. Med ribanjem v plastično posod sem jo občasno nekoliko potlačil in posolil (približno 1% soli).

Naribano repo sem pokril s “cunjo”, ter lesenimi deskami, ki sem jih obtežil s kamnom. Vode nisem dodajal, saj se jo je zadostna količina izločila iz obtežene in osoljene repe. Repa sedaj v topli kurilnici čaka, da se skisa.

Ko bo repa dovolj kisla in ko se na površini naredi mrena (lahko tudi klobuk) in voda postane motna, jo bom vsaka dva tedna opral. Postopek pranja repe: Odstrani kamen in deske ter odlij vodo nad “cunjo”. “Cunjo”, deske in kamen operi v čisti vodi. Repo ponovno pokrij s “cunjo”, deskami ter kamnom. Dodaj čisto vodo (gladina naj sega nekaj centimetrov nad višino desk). Običajno ob tem postopku odvzamem še nekaj repe za sprotno uporabo.

Ko v posodi repe ni več veliko, jo spakiram v vrečke in shranim v zmrzovalnik.

Hvala Ivanu za tale opis. Evo, poiščite kmetijo, kupite repo in veselo na delo. Ali ima kdo idejo kje bi se kupila kakovostna in ekološko pridelana repa?

Recept za kislo repo

  • 1 kg kisle repe
  • 4 lovorjevi list
  • 4 žlice olja
  • 6 strokov česna
  • mleta kumina (jaz jo kar spustim, ker jo ne maramo)
  • 4 žlice pečenkinega soka (ni treba, če nimate, namesto tega 4 žlice olja)
  • 2 jušni kocki (mi jih tudi spustimo, ker niso zdrave)
  • sol
  • Podmet: 8 žlic paradižnikove mezge, 2 žlici moke, 2 dl juhe (če je nimate, kar voda)

Če je repa prekisla, jo operi (mi je ne, ker imamo radi bolj kislo). Kuhaj z lovorovimi listi pol ure. Medtem na olju prepraži strt česen in z njim zabeli repo. Pripravi podmet (moko vmešaj v paradižnikovo omako in juho – jaz kar s paličnim mešalnikom), podmet prilij k repi in še malo kuhaj.

OPOMBA: Malo spremenjen recept iz knjige Recepti sestre Nikoline, stran 193.

 

Sorodni članki:

, , ,

12 komentarjev na Kisati repo kar doma?

  1. Jernej 09/02/2010 ob 13:30 #

    Spoštovani! Zakaj je kisla repa postala rjavkasta in mehka?

  2. Aleš Čerin 09/02/2010 ob 14:18 #

    @Jernej: Najverjetneje, zato, ker je oksidirala. Ker jo niste zaščitili pred zrakom. Ivan, imaš še ti kakšno idejo?

    • Ivan 12/11/2010 ob 09:55 #

      To, da je kisla repa mehka je verjetno posledica, da je bila premalo soljena.
      Glede rjavkaste barve kisle repe pa sta dve možnosti:
      – preobilno gnojenje z dušikom,
      – previsoka temperatura kisanja.
      Lahko delovanje posameznega navedenega negativnega dejavnika ali kombinacija obeh.

  3. Eveline 04/11/2010 ob 00:08 #

    Aleš, hvala za preprost članek o repi. Letos smo prvič, odkar sem se sem poročila, pridelali nekaj repe. Sejali smo jo kmalu po prazniku sv. Jakoba in ugotovili, da je bilo to malce prepozno za jezerske razmere, zato je bolj drobna. Upam, da mi bo kisanje uspelo, ker jo zelo rada jem pozimi! Recept pride prav tudi nam, ki živimo na ekološki kmetiji na Jezerskem. LP

    • Aleš Čerin 05/11/2010 ob 17:49 #

      @Eveline: Seveda bo kisanje uspelo. Kako pa ne bi…

      Repo imamo tudi mi radi, samo mi jo kar kupimo – na bližnji kmetiji. Ko bom velik bom kot Ivan – imel svojo repo.

  4. marija 08/11/2010 ob 18:16 #

    zakaj je repa grenka že preden jo dam kisati

  5. Simon 08/11/2010 ob 22:32 #

    Pri nas doma repo kisamo kar v kozarcih.
    Točne recepture in postopka trenutno nimam pri sebi je pa zelo podobno temu:
    http://www.ajda-goriska.si/index.php?option=com_content&view=article&id=58:koledar-opravil-od-12-do-18-oktobra-&catid=36:koledar-opravil

  6. Leon 10/11/2010 ob 15:29 #

    Pri nas doma moj oče tudi kisa repo in to v takih količinah, da jo je zadosti za celo žlahto. Je pa pogruntal zanimivo inovacijo. Namesto krp, desk in kamna repo (pa tudi zelje) pokrije s polivinilom, ki je toliko večji, da gleda čez rob kadi, in v polivinil nalije vodo. Je veliko preprosteje. :-) Samo polivinil mora biti dovolj mehak, da ga voda lahko lepo pritisne ob stene; mislim, da uporablja nekaj podobnega kot je plastična gospodinjska folija, samo v večjih kosih in v več plasteh.

  7. Silva 11/11/2010 ob 21:20 #

    Dopolnjujem Leona.
    Sodobni čas je posegel tudi v kisanje repe, večina uporablja plastično, za ta namen izdelano vrečo, v katero nalije vodo. To pomeni, da repe ni treba čistiti-dvigovati kamnov, prati deščic in odstranjevati plasti, ki se nabere na vrhu; ampak jemati repo iz kadi / vse več je tudi le ta plastična/ s tem, da privzignemo “plahto” vode. Priporočljivo je, da se repa jemlje iz kadi tako, da ne nastajajo prevelike luknje, ampak, da se pazi , da ostaja plast repe približno v isti višini. Z uporabo plasične vreče je vsekakor manj dela in manj možnosti, da se repa pokvari, se pa postavlja vprašanje, kakšen vpliv ima polivinila na repo in posredno na zdravje.

    Repo je mogoče kisati tudi v kozarcih, kjer je postopek podoben,:
    repo se nariba, posoli ( ne premalo ne preveč-po nekaj poskusih uspe (:)), se jo natlači v kozarce, zapre in kozarce obrne na glavo.
    In počaka.

  8. Leon 12/11/2010 ob 00:09 #

    @ Silva: Ja, plastična vreča, napolnjena z vodo je najbrž komercialna izvedba metode, ki jo uporablja moj oče. On seveda dela to v plastični posodi. Glede škodljivosti za zdravje pa je vprašanje, kako in kaj. Če je stvar namenjena hrambi živil najbrž kaj hujšega ne more biti. Morda Aleš ve kaj več o tem…

Komentiraj