Loška planinska pot: 200 km polhograjskega, cerkljanskega in loškega sredogorja (FOTO)

8 dni in in natančno 2 uri in 20 minut (pa saj to niti ni pomembno) smo porabili, da smo prehodili celotno Loško planinsko pot.

Že dva dni sem doma, pa se ne morem odtrgati od vtisov z zanimive poti, polne naravnih lepot sredogorja, gozdov, travnikov in pašnikov ter prijaznih kmečkih ljudi, ki so nas povsod gostoljubno sprejeli. Obilo časa smo torej preživeli v naravi, tokrat tudi izjemno veliko s samim seboj in z Najvišjim.

Na pot se nas je odpravilo pet: sestra in njena dva sinova stara 13 in 10 let, moj 15 letni sin in jaz. Najmlajši nas je na sredi poti zapustil, kar mu je bilo potem žal. Vseeno je odlično hodil. Verjemite, da ni lahko prehoditi okoli 100 km po sredogorju, kjer je kar precej vzponov. Sestra je za en dan odšla domov in se potem naslednji dan vrnila, mi trije smo pa zdržali celotno pot v enem zamahu.

O poti

 • Potek poti: Škofja Loka – Osovnik – Tošč – Črni vrh – Suhi dol – Goli vrh – Smrečje – Vrh nad Rovtami – Goropeke – Žiri – Vrsnik – Ledine – Sivka (Mrzli vrh) – Bevkov vrh – Kladje – Ermanovec – Slajka – Hotavlje – Mladi vrh – Koprivnik – Blegoš – Davča – Porezen – Petrovo brdo – Sorica – Lajnar – Ratitovec – Dražgoše – Čepulje – Križna gora – Sveti Tomaž – Lubnik – Škofja Loka
 • Pot je dolga približno 200 km in ima okoli 7.800 m vzponov (podatek s kolesarskega bloga Z glavo čez balanco, Andrej Rozman – priporočam ogled super fotografij).
 • Pot smo razdelili na 8 dni in vsak dan hodili okoli 8 ur (en dan, ko smo se hoteli izogniti celodnevnemu dežju naslednji dan, smo hodili 13 ur).
 • Spali smo zelo PREPROSTO: pri dobrih ljudeh v dnevni sobi, na senikih med polhi, pod cerkvenim napuščem, na smučišču, ob pokopališču. Lepe izkušnje z ljudmi. Vse kar rabiš je podloga in spalna vreča.

Nekaj vtisov

Kot gotovo veste iz mojih prejšnjih zapisov o E6, sem ljubitelj dolgih poti, naporov, tudi presenečenj na takih poteh, predvsem pa se veselim srečanj s prijaznimi ljudmi na poti. Tokrat smo prespali pri treh družinah, ki smo jih presenetili. Mi namreč nikoli ne načrtujemo kje bomo spali, niti se ne dogovorimo za spanje v naprej. Prijazno so nas spustili v intimo svojih domov, nam omogočili, da se skopamo, nas nahranili in prenočili v njihovih dnevnih sobah.

Hvala družinam Jesenko z Žirovskega vrha, Kosmač z Mrzlega vrha nad Idrijo in družini pri Čumarju v Davči. Z domačini smo se zapletli v luštne pogovore, ki so pravzaprav pogovor dveh svetov – podeželskega in mestnega. Nikoli ne bom pozabil gospodarja Marka Kosmača (po domače pri Vodičarju) z Mrzlega vrha nad Idrijo, ki nas je takole pohvalil: “Ne izgledate mi kot Ljubljančani, pa naj to zveni kot pohvala ali kot kritika.” Jaz sem jo vzel kot pohvalo.

O lepoti poti pa naj raje spregovorijo fotografije.

Sorodni članki:

, , , ,

18 komentarjev na Loška planinska pot: 200 km polhograjskega, cerkljanskega in loškega sredogorja (FOTO)

 1. Danilo 31/08/2010 ob 09:23 #

  Odlično Aleš. To je prava šola življenja..
  Danes sem ravno prebral zanimivo misel A. Camusa: Kar potovanju daje vrednost, je strah. Se mi zdi,da je to vaše potovanje imelo kaj vrednosti tudi v tem smislu.

  • Aleš Čerin 31/08/2010 ob 09:32 #

   @Danilo prav res. Veš mi se namerno nič ne dogovarjamo v naprej kje bomo spali. Do kjer pridemo do večera, tam povprašamo. In vedno je tu malo strahu, kako nas bodo sprejeli, ali bomo sploh kaj dobili.

   Odlično za vajo zaupanja do ljudi.

   Res je taka pot prava šola življenja – za naju s sestro in za otroke. Kot sem že zapisal pri Urški na FB: “Prav res je pomembno začeti doma v Sloveniji, tako jo bomo bolj cenili in ljubili. Pomembno je, da si na poti več dni, ker se dogaja vse mogoče. Tako si pripravljen na presenečenja življenja. Da spoznamo, da se da z vztrajnostjo marsikaj doseči. To se potem prenese tudi na druga življenjska področja. Da mi mestni ljudje spoznamo podeželje. Tako se bogatimo med seboj. In še kaj bi se našlo …”

 2. Nik 01/09/2010 ob 16:08 #

  Odlično.

  Res je lepa pot, na primer preko Tošča, čez Blegoš in Porezen, še posebej pa na Lajnar iz Sorice (povsem v cvetju) in čez Ratitovec.

  Meni manjka še odsek od Dražgoš do Škofje Loke (1 dan), tako da je tam na Geopediji pot vnešena bolj približno.

  Skupaj bom tako imel 12 dni, oz. 11, če štejem, da sta dva odseka bila samo polovici dneva, oziroma jutri. Zame je to čisto v redu. Spal sem v kočah ali pa kar zunaj, kot praviš, vse kar rabiš je podloga in spalna vreča.

  Vzpona je premalo 7.800 m; če seštejem vzpone odsekov z Geopedije – skupaj z nepopolnim 12. odsekom – dobim 12.086 m vzpona (in 190.133 m dolžine).

  Tole je pa še sloj z mojimi fotografijami (nisem pa še naložil letošnjih fotografij od Hotavelj do Dražgoš).

  http://www.geopedia.si/?params=T105_L5456_F14#T1203_L5531_x435213.8125_y109985.59375_s11_b4_vL

  • Aleš Čerin 01/09/2010 ob 23:35 #

   @Nik: Meni se je cela zdela lepa. Ja, jaz vzponov nisem šel računati, ker sem jih enostavno prepisal od citiranih kolesarjev. Ali ste jih vi računali?

   Kako se naredi tak sloj v Geopediji? Super izgleda!

 3. Nik 02/09/2010 ob 09:24 #

  Registriraš se v Geopedijo, potem pa dobiš novi tab kjer lahko dodajaš lastne karte in sloje in po njih rišeš točke in črte. Jaz črte v glavnem rišem na ortofoto podlagah (satelitske slike), tako da rišem dobesedno po cestah in poteh, kjer sem hodil. Razen če je gozd, takrat se ne vidi – takrat pa poskusim narisati čim bolj točno, pomagam pa si z že vnešenimi črtami na karti pohodništvo (žal pa te niso prav natančne). Ko je črta vnešena v Geopedio, ti le-ta lahko pokaže profil črte – Geopedija sama izračuna nekatere podatke (od višinskih: višina začetka, konca, najvišja točka, najnižja, metrov nv vzpona in spusta; od razdalj pa: metrov hoje navkreber in navzdol ter skupna razdalja). Jaz sem samo seštel rezultate iz profila za vse odseke.

  Če lahko, eno vprašanje: po kateri poti ste šli na Lajnar iz Zgodnje Sorice?

  • Aleš Čerin 02/09/2010 ob 15:27 #

   @Nik: Sem poskusil (v Geopedijo sem že bil registriran), sem si ustvaril svoj sloj, nastavil črte, risati pa še vedno ne znam. Ali mi lahko malo pomagate? So kje kakšna navodila?

   Na Lajnar smo šli mi po strmi stezički iz Zgornje Sorice, ki se začne nad peskokopom (smo imeli težave na začetku, ker potka izgine nad peskokopom). Stezica je izjemno strma in se po kakšni uri pokaže iz gozda, potem pa na pobočjih Lajnarja zelo oslabi in je naporna za hojo (visoke trave).

   Lep dan vam želim.

   • Nik 02/09/2010 ob 18:42 #

    Da. Izgleda, da s tiste strani nihče več ne hodi gor, oskrbnik na Litostrojski koči je omenil da pozna samo enega, ki redno gre tam na Lajnar, in se zato pot zarašča. Visoke trave, in konec junija ko sem šel sam tam gor, je vse cvetelo. To mi je bil najlepši del poti.

    Glede Geopedije: Nastaviš črte, potem pa rišeš z miško. Klikneš za prvo točko, premakneš miško, klikneš za naslednjo itd… Ko želiš končati črto klikneš še enkrat na zadnjo točko.

    Mislim pa da bo problem bolj v brskalniku, ali pa anti-virusu ali ad-blokerju. Jaz imam instaliran Ad Muncher in ta prepozna razne elemente na Geopediji kot oglase in jih onemogoči. Stran mi je začela pravilno delati šele ko sem izklopil blokator oglasov, potem pa sem to domeno dodal v program kot izjemo, in je vse delalo.

    • Aleš Čerin 07/09/2010 ob 11:16 #

     @Nik: Meni ta del ni bil tako všeč. Verjetno zato, ker je okoli moje “prešvicane” glave (pto je izjemno strma!) plesal roj norih muh :)

     GeopediJA: Hvala, bom poskusil po vaših nasvetih.

 4. Dadi 24/02/2011 ob 20:22 #

  Odlično, kar skomine sem dobil!

  • Aleš Čerin 24/02/2011 ob 21:22 #

   @Dadi: Skomine po celotni poti? Nanjo se odpravi poleti. Res lepa pot po sredogorju. Primerna tudi za kakšen popotniški tabor…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Marcos Gaser - 31/08/2010

  RT @AlesCerin: 8 dni za celotno Loško planinsko pot. Nekaj statistike, nekaj vtisov in 60 fotografij. .http://skrci.me/LPP

 2. Aleš Čerin - 31/08/2010

  Loška planinska pot: 200 km polhograjskega, cerkljanskega in loškega sredogorja http://t.co/jPBgmqt via @AlesCerin Lahko pa tudi po delih.

 3. Edusatis - 01/09/2010

  “Ne izgledate mi kot Ljubljančani, pa naj to zveni kot pohvala ali kot kritika.” Pohvala, kot je še nisem doživel :) http://skrci.me/LPP

 4. Župnija Štepanja vas - 01/09/2010

  “Ne izgledate mi kot Ljubljančani, pa naj to zveni kot pohvala ali kot kritika.” Pohvala, kot je še nisem doživel :) http://skrci.me/LPP

 5. Aleš Čerin - 01/09/2010

  “Ne izgledate mi kot Ljubljančani, pa naj to zveni kot pohvala ali kot kritika.” Pohvala, kot je še nisem doživel :) http://skrci.me/LPP

 6. PREPROSTO gobe | PREPROSTOST - 03/09/2010

  […] Jih pa občudujem na gozdnih poteh. Zdijo se mi lepe in fotogenične. Zadnjič ko smo šli po Loški planinski poti, se jih je kar nekaj ujelo v objektiv in na […]

 7. Hvaležnost je napadana lastnost | PREPROSTOST - 07/09/2010

  […] na dolgi poti, ko smo 8 dni “vandrali” po Loški planinski poti, ko sem imel časa za premislek “na odmet”, ko sem opazoval lepoto Stvarstva in […]

 8. Aleš Čerin - 14/09/2010

  Danes pa v Žiri. Predavanje. Lep kraj, prijazni ljudje, čudovita narava, strmi klanci :) Izkušnje iz Loške plan. poti. http://skrci.me/LPP

Komentirajte prispevek