Wiki v podjetju: sodelovanje spremeni vse

20. september 2008 · Objavljeno v Kultura sodelovanja, Orodja 2.0 

Včeraj sem imel predstavitev uporabe wikija v mladem in uspešnem podjetju, Instrumentalia d.o.o., ki se ukvarja s prodajo zahtevnih analitskih inštrumentov (HPLC, UPLC, HPLC-MS, …).

Začeli so z uvajanjem wikija, ki ga bodo potrebovali predvsem za sodelovanje znotraj podjetja. Na izobraževanju so bili prav vsi člani podjetja. Veliko zanimanja, vprašanj.

Prezentacija:

Wiki v podjetju

View SlideShare presentation or Upload your own.

Želim uspešno uvajanje wikija. Postopno in potrpežljivo.

Aleš Čerin

Kliknite in delite naprej: bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark

Sorodne vsebine

Komentarji

4 odzivov na “Wiki v podjetju: sodelovanje spremeni vse”

 1. Danilo 20. september 2008 9:02

  Aleš,

  Odlična predstavitev !!
  Wiki pa res odpira toliko možnosti, da si kar težko predstavljamo. Sam se navdušujem nad upravljanjem znanja v podjetju in sodelovalnemu inoviranju - tukaj je lahko wiki odlično orodje. Če pa v vse to še vkomponiramo skupnost: Posameznike s svojimi profili, ki tudi beležijo, lastna znanja in izkušnje, dobimo sploh enkraten sistem za upravljanje znanja.

 2. Aleš Čerin 21. september 2008 9:49

  Danilo, predstavljam si to. Je pa izjemno težko vpeljati v življenje. Ko gledam odnose v podjetjih (in tudi drugih skupnostih), je v njih polno tekmovalnosti in ne kulture sodelovanja. Tega nam manjka in to je težko spodbuditi…

  Tako da wiki ni samo orodje, je “stanje duha”, kot pravi Camille Goksever. Ampak, upanje je, posebej v malih podjetjih. Četudi tudi ta niso imuna…

 3. Elvis 30. september 2008 9:23

  Res dobra predstavitev.

  Se pa v celoti strinjam z Alešem glede prevlade tekmovalnosti nad sodelovanjem. Sicer smo v našem podjetju prav tako postavili Wiki, vendar zadeva ni zaživela že znotraj IT oddelka (!!!), kaj šele na nivoju celotnega podjetja.

 4. Aleš Čerin 1. oktober 2008 9:32

  Elvis, hvala.

  Ja wiki ni samo orodje, je “stanje duha” - za posameznika in seveda tudi za organizacijo.

  Drugače ne zaživi. Seveda pa ni veliko organizacij, ki kar imajo primerno “stanje duha”. Tudi ni treba, da ga imajo že kar na začetku uvajanja wikija.

  Treba ga je uvajati počasi in potrpežljivo, od vrha navzdol. Tako to gre in ponekod imam kar uspeh. Samo naložiti platformo brez jasne strategije in načrta uvajanja, ni nič; včasih še slabše kot nič.

Komentirajte