Ni komentarjev

Valjasta embalaža

Valjasta embalaže je preprost izdelek iz valovite lepenke in kartona. Izdelek lahko uporabimo kot embalažo za ostale izdelke in tako postane lepo darilo ali izdelek za bazar. Z opisanim postopkom lahko izdelamo valjasto embalaži različnih dimenzij. S pomočjo izdelka bodo učenci spoznali delovne operacije zarisovanja na karton, rezanja in lepljenja.

Material:

  • Dvoslojna valovita lepenka (45 x 415 x 1,5)
  • Valovit karton (131 x 260 x 1)

Stroji in naprave:

  • Škarje

Pripomočki:

  • Šestilo

Tehnologija izdelave:

  1. S šestilom na valovit karton zarišemo krog s polmerom 64 mm in ga izstrižemo. Iz valovite lepenke izstrižemo trak v velikosti 415 x 30 (pozorni smo, da so “valovi” vzporedni s krajšo stranico). Trak ovijemo okoli dna in ga skrajšamo do primerne razdalje (prekrivati se morata dva “valova”).
  2. Trak položimo na mizo in z nohtom zgladimo zadnja dva valova. S tem lepljeni spoj ne bo zadebeljen. Na sploščena valova nanesemo lepilo (Mekol 1001). Trak zalepimo in ga držimo dobro minuto, da se lepilo posuši. Pri držanju traku si pomagamo z odpadnim kosom valovite lepenke, ki ga postavimo na lepljeni spoj, da se valovi traku in koščka ujemajo (to nam pomaga, da se med držanjem valovi ne pomečkajo).
  3. V nastali obroč vstavimo dno in z notranje strani nanesemo lepilo (če izdelujemo v manjših dimenzijah in z lepilom ne dosežemo notranjega robu, lepilo nanesemo z zunanje strani). Lepilo z odpadnim kosom valovite lepenke enakomerno razmažemo in obrišemo odvečno lepilo.
  4. Lotimo se izdelave pokrova. Ponovno iz valovitega kartona izrežemo krog. Tokrat polmer povečamo za debelino valovite lepenke (r = 65,5 mm). Iz valovite lepenke izstrižemo trak v velikosti 420 x 15 (pozorni smo, da so “valovi” vzporedni s krajšo stranico). Trak ovijemo okoli posodice za katero izdelujemo pokrov in ga skrajšamo do primerne razdalje (prekrivati se morata dva “valova”). Lepljenje obroča za pokrov ponovimo kot smo to storili v drugem koraku. Krog pokrova vstavimo v obroč in zalepimo kot v 3. koraku. Če je krog pokrova prevelik, ga ustrezno obstrižemo. Ko se pokrov posuši, sestavimo pokrov in škatlico. Škatlico najlažje sestavimo tako, da pokrov med nameščanjem vrtimo.

Če prilagodimo dimenzije, lahko opisani postopek uporabimo za izdelavo različnih valjastih embalaž. Med izdelavo moramo biti pozorni, da se spoji dobro posušijo. Če ne bomo namenili dovolj časa sušenju, bomo v naslednjih korakih lahko razdrli neposušen lepljeni spoj.

Več podobnih objav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed