Ni komentarjev

Znanje poveži s profesionalci

Eno izmed mojih načel poučevanja tehnike se glasi: »V proces učenja vključi strokovnjake.« Primer, kako v pouk vključujem to načelo, je tehniški dan, ki smo ga izvedli v preteklem mesecu.

Z učenci 6. razreda smo zastavili projekt – postavitev lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka. Poleg sodelovanja z učitelji slovenščine in likovne, smo v projekt povabili tudi Lutkovno gledališče Ljubljana. Na tem mestu se iskreno zahvaljujem za vse znanje, ki so ga delili z nami. S pomočjo kiparke Polone Černe smo zasnovali preprosto marioneto, ki smo jo kot pripravo na tehniški dan z učenci izdelovali. Na tehniškem dnevu pa se nam je pridružila igralka Sonja Kononenko, ki je nas je obogatila z dolgoletnimi izkušnjami.

S projektom smo dosegli kar nekaj osnovnošolskih učnih ciljev in marsikateri cilj, ki ga kurikulum ne zajame. Učenci so v projektu obravnavali literarno delo Zvezdica Zaspanka (slovenščina), narisali obraz (likovna), reciklirali papir in izdelali lesen izdelek po načrtu (tehnika in tehnologija).

 Tehniški dan:

Kot učitelj nisem strokovnjak za izdelavo lutk. V moji moči pa je, da poiščem in povabim strokovnjaka v šolo. Prisotnost strokovnjaka pri pouku – pa naj bo to tehniški dan ali reden pouk – je vredno zlata. Opažam, da učenci strokovnjaku lažje prisluhnejo in si povedano zapomnijo. Poleg naštetega pa gost zna odgovoriti na “strokoven” način.

Koga pa vi vabite na svoje učne ure? Vabim vas, da svoje ideje delite in razmislite koga, bi lahko povabili letos.

Bi te bolj podrobno zanimal proces izdelave lutke in sodelovanje z Lutkovnim gledališčem Ljubljana v naslednjem šolskem letu? Piši mi na: bostjan.cerin@guest.arnes.si

Na hitro o lutki:

Za izdelavo glave smo uporabili tehniko papirmaše. Zmleto maso papirja smo v razmerju 1:1 zmešali z alabastrskim mavcem. Nastalo maso smo zamazali v kalup iz kavčuka. Po enem dnevu smo nastalo glavo dokončno posušili.

Za izdelavo vage – leseni del, s katerim držimo in upravljamo lutko – smo uporabili vezano ploščo. Učenci pridobljeno znanje o kotiranju uporabijo za prenašanje mer na leseni del.

Za izdelavo telesa lutke smo uporabili odslužene rjuhe, ki smo jih razrezali v kvadrate 50 x 50 cm. V sredino rjuhe smo naredili luknjo, v katero smo vstavili glavo. 1/3 od roba smo postopek ponovili za roke.

Glavo smo porisali in ji dodali volnene lase.

Več podobnih objav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed